Translate

Keresés ebben a blogban

2013. augusztus 18., vasárnap

Alsó- és Felsőhámor (kirándulás unokákkal)



 A mostani ajánlásom, pontosabban ajánlásaim az eddigieknél még inkább személyesek lesznek, hiszen az unokákkal, a két legidősebb unokával töltött pár napról szólnak. Ebből adódóan aki úgy négy-ötéves gyerekekkel szeretne egy kellemes, élménydús négy éjszakás programot, kövesse a mi utunkat, kipróbált, garantáltan sikeres. Egy nagymama feltétlenül szükséges, nélküle bele se merj vágni!





Kezdem a szállással. Alsóhámor vége tábla előtt (Miskolcról Lillafüred felé) balra egyből a szemedbe ötlik a Hotel Szeleta épület együttese. Egy keskeny völgybe szorult falucska idilli nyugalmával, kristálytiszta levegővel nyújt lehetőséget a kikapcsolódni vágyóknak, a közelben fellelhető számtalan program pedig az aktív pihenést kedvelőknek is megfelelő. Mindez a Bükkben!

 A szállás kiváló, a személyzet szolgálatkész, kedves, semmi gond sem lehet. Apróság, hogy csak reggelit tudnak biztosítani, de a közelben számtalan étkezési lehetőség van. Részemről a közvetlen szomszédságban található Fridolin Fogadót ajánlom, a csülkös sztrapacska, a túrós tészta, és a brassói garantáltan finom, a gyerekeknek is ízlett. Várakozás közben az étterem kertjében hintázhattak, így lekötötték magukat, ami azért fontos szempont.



A falu másik végén, vagy kezdetén találod a régi Molnár Csárdát megújulva, festői környezetben, elég drága étkekkel, amik nekünk nem nagyon ízlettek, nem voltak különlegesek. Az is lehet, hogy mi választottunk rosszul?


Alsóhámorban ettől több nincs is, viszont a pár kilométerre lévő Felsőhámorban van egy különleges fekvésű temető és egy kohászati múzeum.


A temető egy völgykaréjban fekszik, kevés ilyen létezik. Sokat mesélhetnek a sírfeliratok, a régiek és újak a helybéli lakosságról, milyen nációhoz tartoztak, kik tevékenykedtek itt, míg a vasgyártás a mindennapi betevőt adta.
Megtalálni nem könnyű, feltétlenül vedd igénybe a helyiek segítségét (nekünk egy tizenéves fiúcska segített abszolút korrekt és alternatívát is kínáló útbaigazítással). Mi a gyalogos megközelítést választottuk, csupán pár száz méter az úttól.
A zúzalékos út jó ha egy kocsi szélességű, és bármikor jöhet valaki szembe, ezt nem ajánlom.


A kohászati múzeum szintén érdekes lehet a piciknek a sok bemutatott eszköz miatt. Kis mesével akár még okosíthatod is őket a nélkül, hogy észrevennék. Ottjártunkkor a legfelső szinten egy körbejárható, tapogatható, kipróbálható őskori "vaskohó" nyerte meg az unokák tetszését leginkább. A nyitvatartási idő kicsit fura, csütörtök volt az első nap, az útikönyv szerint kedd, így inkább érdeklődj előtte telefonon, nehogy hiába menj. Felsőhámor két utcából áll, ami egyirányú, azaz egy óriási körforgalom, vagyis ha valamit elnéztél, megkerülheted újra az egész települést.

Talán idevaló még a Miskolci Vadaspark (Miskolcról Lillafüred felé menve a város végét jelző tábla előtt, jobbra a hegyekben).
A bejárat előtt egy kis ketrecben egy nyuszi vár csalogatásként, valamint egy ingyenes ugráló váracska. Mindkettő tetszett a gyerekeknek.
Bent sokféle állatot tekinthetsz meg, vannak megmászható szobrok, játszótér az energia lekötésére. Apró bosszússág a kevés étkezési lehetőség. Az egyik büfé konyhája (a bejáratnál) felújítás alatt volt ottjártunkkor, a másik, már bent nem bírta ellátni a nem túl népes vendégsereget sem, sokan feladták a várakozást, így mi is. Maradt a magunkkal hozott biztonsági szendvics.
Séta közben láthatsz testközelből vadászsólymot, vadászgörényt, kecskegidát, kígyót, ami piton, ez utóbbit meg is simogathatod.

Mivel a vadaspark megközelítése és elhagyása egyirányú utakon keresztül lehetséges, nem ott lyukadsz ki a főútra, ahol bementél, így figyelj rá, hogy merre kell fordulni a továbbhaladáshoz. Ja, a parkoló ingyenes.

Ez lenne az első csokor a beszámolóból.
A folytatásban: Lillafüred, a Szent István barlang, a kisvasút, Újmassa az őskohóval, Miskolctapolcán a barlangfürdő, valamint a Diósgyőri vár.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése