Translate

Keresés ebben a blogban

2012. szeptember 20., csütörtök

Nemzeti Sírkert

A Nemzeti, vagy más néven, talán ismertebb nevén a Fiumei úti Nemzeti Sírkertet már régóta meg szerettem volna nézni.
Adódott is az alkalom a Kulturális Örökség Napján, hiszen ekkor szakavatott idegenvezetővel lehetett bejárni e hatalmas területet. Ez biztosította is azt, hogy legalább a későbbiekben, amire biztosan sor fog kerülni, saját magam is eligazodjak, felkereshessem azok sírját, akikre már nem jutott elég idő.

Mivel eme nevezetes napon, napokon, kis vonattal vittek minket körbe, így nem tudom megítélni, hogy gyalogosan mennyi időt venne igénybe a mi jó egy órás felfedező túránk. A másik, amit nem tudok, hogy a mauzóleumokba be lehet-e menni egyébként. Jelezték akkor a gyalogos túrák lehetőségét 10 fő felett, előzetes egyeztetés alapján, de a telefonszámot nem írtam fel. Minden esetre a temető weboldalán biztosan található olyan elérhetőség, amin keresztül ezt meg lehet szervezni.

Most nézzük, mit ajánlok megnézni e fura túrán. Semmiféleképpen ne hagyd ki a Kossuth mauzóleumot.

Maga az épület is lenyűgöző, a belső kialakítása, a mozaikok, a festés, az ónix koporsó, méltó emlékhely. Felmenve az építmény kilátó részébe szép áttekintést kapsz a környékről.


A másik kiemelkedő mauzóleum Deáké. Ez is impozáns, külsőleg nem olyan "hivalkodó", a szarkofág is kimondottan szerény, csupán a belső díszítés veszi fel a versenyt az előbbivel.

A harmadik, Gróf Batthyány Lajosé még egyszerűbb, oda nem is mentünk be, ha be lehet menni egyáltalán.




Persze mindegyik környékén még számtalan neves ember nyughelyét megtalálhatod, mint ahogyan a temető szinte minden szegletében. Tényleg csak felsorolás szerűen: Ady, Léda, Károlyi Mihály, Vörösmarty Mihály, Erkel Ferencz, Antall József, Arany János, Lotz Károly, Jókai Mór, és még sokan mások.

Vannak olyan parcellák, ahová valamilyen elv szerint temetkeztek. Ilyenek a művész parcellák, az '56-os hősök, a '48-asok is egy helyütt vannak, de ilyen a munkásmozgalmi panteon, aminek a közelében Kádár János és felesége síremlékét is megtalálod.

Pár műemlék a háborús hősöknek, a mártíroknak szól, sok-sok ember emlékezetére.

Az 1849. évi megnyitásából adódóan vannak e korból származó keresztek, sírboltok, ezeket szintén meg lehet tekinteni.

A két árkádsor már a XX. századból származik. Itt és a közelében szintén érdemes nézelődni.


Engedtessék meg egy személyes kötődés megemlítése, még pedig Zwack Péterhez. Sírja ugyanúgy egyszerű de egyben fenséges, mint Ő maga volt. Az összes díszítés a síron két fiatal nyírfa lehajló ágakkal. Nyugodjék békében!

A többi képeimet itt találod a sírkerti túrámról.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése